H.E.A.R.T

"H.E.A.R.T : Hari Esok Ada Rahsia Tersendiri"

OK! skrang I nk kongsi resepi puteri mandi... nenek I punya resepi.. hehehehe :)

Please take note: resepi ni boleh dimakan oleh 10-15 orang!

Bahan2:

Untuk doh :

  1. Sepaket Tepung pulut
  2. 1/2 sudu kecil kapur
  3. Air (anggarkan sehingga doh cukup liat)
  4. garam ( secukup rasa )
Utk kuah :
  1. Gula Melaka (terpulang nak guna banyak mana. Asalkan kuah nanti jadi berwarna)
  2. 2 biji Kelapa (warna putih sahaja. tak ada baki tempurung dalam kelapa tu)
  3. Air ( anggarkan sehingga kuah cukup pekat)
  4. Daun pandan (terpulang mahu guna sebanyak mana)
  5. Gula kasar (mengikut selera anda untuk jadikan kuah tersebut menjadi manis)
Cara membuat:

Doh :
  1. masukkan tepung pulut ke dalam bekas bancuhan..
  2. masukkan garam
  3. campur kapur dan air untuk doh dalam bekas lain
  4. masukkan air yg telah dicampur dengan kapur sedikit demi sedikit ke dalam bekas bancuhan yang mengandungi tepung tadi...
  5. uli tepung sehingga cukup liatnya... ( bila u dah gentel tepung tu bulat2, u all kena picit bahagian tengah2 supaya rupa bentuknya jadi mcm red blood cell... bila u cucuk tengah2 tu guna jari u, tepung tu x melekat kat tangan u.. that's mean, tepung tu dah cukup liat...)
  6. letakkan doh yang telah gentel ke atas daun pisang
  7. celurkan dalam periuk yang airnya telah mendidih... bila dah terapung, baru boleh angkat dan letakkan dalam bekas yang telah diisi dengan air paip ( air yg x terlampau sejuk atau panas... )
  8. bila dah sejuk, toskan ( tapiskan )
selepas di gentel dan diletakkan di atas daun pisang

selepas di tapis.. ( I lupa nak amek gambar mase I celur benda alah ni.. :P )

Kuah :
  1. masukkan kelapa dalam kuali....
  2. masukkan gula melaka ke dalam kuali yang mengandungi kelapa tadi..
  3. masukkan air sampai cukup basah.. (bergantung pada selera u all! )
  4. masukkan gula kasar.. (secukup rasa!)
  5. kacau hingga larut..
  6. masukkan daun pandan..
  7. biar sampai mendidih...
  8. masukkan doh yang telah di tapis kedalam kuah..
  9. gaulkan sampai sebati
  10. Hidangkan.(makan ketika masih panas, JANGAN DISIMPAN DALAM PETI SEJUK!! sebab, nanti kuih akan jadi keras dan tidak sedap lagi)
first step utk buat kuah...

bila semua bahan2 utk buat kuah dah dicampur....

dah siap!!!!!!!


GUD LUCK!

  • psssttt.... lps ni I x leyh belaja kuih yang baru... sbb, Cikgu Anwar x bagi.. dia suro blaja dulu... hahahahaha... lps SPM nnt, I nak but kuih kole kacang pulak! ;;) so, stakat ni, ni je la kowt resepi yg I ade... :P see you soon! ;) happy ok bila I dapat buat kuih ni! hehehehehe

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

3 Love notes:

nak rasa!nak rasa!

cika semangat uat kueh ney ouhh ! sampey suruh die angkat baju pon sanggup ! hahaa ! ;pp maklum laa ! na bagi dekat buah hati pengarang jantung ! ;p

Ainaa!

klau Ainaa nak, meh la dtg cni...

ade lagi semangkuk...

hehehehehe....

Love Notes...

Followers

Blogmates

Search This Blog

Loading...

My lover

Visitors since Nov '08

free hit counter

Foot Print.. ;)

Percaya Padaku =)


Wrong-gang