H.E.A.R.T

"H.E.A.R.T : Hari Esok Ada Rahsia Tersendiri"

Cikgu, sorry sgt2 tak dpt buat kek birthday tu.
Saya dah start kelas dah la time tuh.
Kalau weekend boleh la saya lari2 balik KL.
=(

P/S: Twilight Saga: Eclipse Movie dah on the way nak tayangkan kat Malaysia.
Nak balik KL!!
*tak mo tgk kat Melaka sebab perjalanan pegi sana dah sekerat jalan balik KL. baik balik KL terus*

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

lately nih busy ngn macam2 perkara. nnt esok Insya-Allah I update. agak banyak gambar yg nak di uploadkan.
*Aku ni cerita macam la aku famous kan?*

P/S: Dina, I love you.
I miss your cute face when you called my name and asked me to buy you KFC =)



SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

...in Cameron Highland & Ipoh....
Don't want to talk much.
Tengok je la yer.
Malas mau taip bnyk2.
heee =D
Ipoh tu mmg bnyk gunung kan?
cantik sgt. I like ;)


P/S:Police traffic kat Ipoh tu tak menakutkan I sgt.
Tp Police traffic kat KL ni sgt menakutkan!



kat Lost World Of Tambun..
*Tgk kat luar je*

Otw nak ke Ipoh dari Cameron.
Berhenti amek gambar ngn kabus tu dulu ;)

konon frust sgt la tuh.
Nak terjun la kononnya tuh ;P

Credit to FNSyareena

Credit to FNSyareena

Masih lagi di Cameron Highland

mama ngn ayah.. =)


Hadiah untuk Dina (satu bantal strawberry),
Barang Syareena (Bantal peluk Strawberry)
ngn barang diri sendiri (selebihnya)...

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

hahahaha. sbb, mamat ni sumber inspirasi. tapi nak tukar balik sebab sakit hati ngn salah sorg kawan dia. ngeh ngeh ngeh.

Ask me anything

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

ni la dia blueberry cheesecake I yg pertama =D
*comot sikit sebab baru first time buat*


Alkisahnya macam ni. Petang semalam, I buat blueberry cheesecake.
pastu, yg bestnya, I tak de la beria sgt letak blueberry kat dalam kek tu. sbb, nak letak as topping je. proses nak biarkan kek tu sejuk punya la lme. so, I plan nak buat icing dia malam la. skali tu, butter lak I pegi masukkan dalam peti ais. nguks! then, I cairkan guna haba dari cerek air. lagi la bengong. cair la butter tu! ceis. terpaksa keluarkan butter baru. =.='

haaaa....ni yg part paling kelakar skali.
semalam I sukat la gula ngn butter mcm biasa.
pastu I pukul la gula ngn butter tu, nk wat icing dia.
sejam tau I pukul dia. tapi tak kembang2 jugak.
I ckp dlm hati "ni mesti sbb butter tak cukup cair lagi. xpe la. pukul lagi"
dari I belum mandi, I on9 smpai la I dah mandi, asyik dok pukul je butter ngn gula tu. sbb, I nk dia jd putih ngn gebu mcm I buat cuppies dulu. tapi tak gebu2 jugak.
last2 I fed up, I letak je la kat kek tuh. confident je la buat.
pastu pegi masuk tido. 2 jam kemudian,I bangun sbb nak anta cousin pegi KL sentral.
balik umah, alih kereta, pastu masuk bilik. konon nak tdo balik.
sambil guling2 tu,I berangan la sikit. skali tu terlintas kat kepala otak ni pasal icing mlm td.
tiba2 I dapat petunjuk, kenapa icing I tak gebu2 even dah sejam kena 'rotan'...

rupanya, gula yg I guna tu CASTOR SUGAR. BUKAN ICING SUGAR.

padan muka kau syiqa. buat lagi keje tgh2 mlm buta.
dah kau guna castor sugar, cne nak gebu mcm gune icing sugar. amek kau! tunggu la smpai pagi esok cika!

Bangang la kau cika! Tu laaa... time buat tu ko asyik berangankan si shahir tu je. kan dah jahanam icing kau! muahahahaha

P/S: nak bagitau dia ke tak haa?

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..


Aku tgk si shahir tu asal shooting@photoshot ape2 program je, mesti ada je time dia akan pakai baju hitam yg belang2 halus tu.
tak tau la kalau2 diorg wat hari yg sama, kan?
hmmm..

*Oi. ni bukan nak mengutuk. Aku cakap je. Dah mmg tabiat aku kot perhatikan baju org yg aku minat kot*

P/S: Don't change 'it', ok!

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..


Doa senjata orang mukmin. Pelbagai cara orang menadah tangan ketika berdoa. Kaedah yang baik dan tampak sopan ketika bermunajat dengan allah SWT adalah lambang kesungguhan, lambang penuh pengharapan kita kepada Khalik. Pada tapak tangan kita ada banyak lambang kebesaran dan kemuliaan Allah SWT termasuk 99 nama Allah.

Kita akan nampak urat tangan kanan dan kiri bercantum seakan membentuk sampan. “Apabila urat tangan itu bertemu ia akan menjadi hufur ‘ba’ . Titik ‘ba’ letak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yang kita tadah. Setiap huruf hijaiah di dalam Al-Quran Allah perintahkan satu malaikat menjaganya.Maka malaikat yang menjaga hufur ‘ba’ bernama ‘Har Hayaail’. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus mengadap Allah SWT tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoalah bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan” .
Mencari keberkatan doa…

Doa senjata orang mukmin…. Berikut ada panduan tata cara berdoa iaitu:

1) angkat tangan ke paras dada
2) rapatkan kedua-dua belah tapak tangan
3) “apabila urat tangan bertemu ia akan menjadi seperti huruf ba ب
Titik ba terletak di hati kita. Kedudukannya rendah dari tangan yg kita tadah. Setiap huruh hijaiah didalam al quran ada malaikat yang menjaganya. Huruf ba dijaga oleh malaikat bernama ‘har hayaail’. Malaikat ini akan mengangkat doa kita terus menghadap allah tanpa sebarang perantara. Oleh itu berdoa bersungguh-sungguh dengan penuh pengharapan.
4) duduklah dalam keadaan sopan seperti duduk iftirasy dan duduk tahiyat akhir. Jika berdiri tegakkan badan betul-betul dan jangan menyandar / bersandar.
5) sepanjang berdoa, banyakkan memuji kebesaran allah dan menyebut nama-nama allah yang lain yang bersesuaian dengan keperluan doa kita pada masa itu. Cthnya… jika berdoa mohon dipermudahkan rezeki, sebutlah nama allah ar-razaq dan disusuli juga dengan bersalawat nabi saw
6) berdoalah bersungguh-sungguh dari hati. Gunalah bahasa yg dapat difahami kerana allah maha pengasih dan sangat memahami dan mendengar segala bicara tulus hamba-hambanya
7) ajarkanlah adab berdoa kepada seluruh ahli keluarga sedari usia kecil kerana insya allah ia akan dapat membentuk peribadi baik dalam kehidupan.

Credit: Sitifiza's blog

P/S: Semoga doa kita diterima oleh Allah dan dimakbulkan Oleh-NYA =)

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..


Tanggal 1 Rejab 1431 akan jatuh pada hari Ahad, 13 Jun 2010 (Minggu depan la kan?) So, I rasa macam nak share dengan u olls sume pasal kelebihan dan fadhilat bulan Rejab ni. Walaupun tak ada la banyak mana, tapi I harap kita semua ambil kesempatan utk kumpul pahala sebanyak mana yang boleh. Kita juga sepatutnya berasa bersyukur sebab kita masih diberi kesempatan untuk bernafas di bumi milik Allah ni, selain nikmat2 lain yg dikurniakan.

Antara Kelebihan bulan Rejab:

  1. Di dalam bulan lain Allah membalas amalan umat-Nya 10 kali, tetapi di dalan bulan Rejab Allah akan membalas amalan umat-Nya 70 kali.
  2. Sesiapa meminta ampun (beristighfar) pada pagi dan petang 70 atau 100 kali di dalam bulan Rejab, diharamkan tubuhnya daripada api neraka.
  3. Rejab bulan Allah, Sya’aban bulan Rasulullah. S.A.W, Ramadhan bulan umat Rasulullah S.A.W.
  4. Rejab adalah bulan menabur benih, Sya’aban bulan menyiram tanaman manakala Ramadhan bulan menuai.
  5. Amalan di dalam bulan Rejab menyucikan badan, Sya’aban menyucikan hati manakala Ramadhan menyucikan roh.
  6. Rejab adalah bulan maghfirah (keampunan), Sya’aban bulan syafaat manakala Ramadhan bulan menggandakan kebajikan.
  7. Rejab adalah bulan taubat, Sya’aban bulan muhibbah manakala Ramadhan bulan dilimpahi pahala amalan yang banyak.
  8. Pahala amalan baik di dalam bulan Rejab diganda 70 pahala, Sya’aban diganda 700 pahala dan Ramadhan diganda 1,000 pahala.

Beberapa amalan lain yang baik dilakukan dalam bulan Rejab:

  1. Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
  2. Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan istighfar dan zikir
  3. Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat
  4. Memohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya
  5. Menginsafkan diri dengan membaca kisah teladan perjuangan Rasulullah S.A.W. dan sirah Islam lain.

Peristiwa penting yang telah berlaku dalam bulan Rejab:

  1. Israk dan Mikraj (27 Rejab)
  2. Solat 5 waktu difardukan ke atas umat Islam (Malam Israk Mikraj)
  3. Perang Tabuk terjadi di dalam tahun ke-9 Hijrah.
Credit: IDEAS.THINK.SHARE

*Sebenarnya I tuliskan kelebihan2 puasa sunat, mengikut jumlah hari puasa. Tapi isinya ada dalam buku Amalan Mustajab REJAB, SYA'ABAN & RAMADHAN terbitan PENERBITAN SERIBU DINAR. tapi nanti tak pasal2 kena saman. So, I copy paste je la dari web tu.

P/S: Mudahan2 hajat kita semua dimakbulkan Allah =)

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

tgh hari semalam (6/6/10), berlaku satu perkara yg tak dijangka. hehehe.

Alhamdulillah. Allah give me my way =)

to someone,

I will not disturb u, my dear.


Oh, btw...

I Love his melody too! ;)


P/S: I can't describe how much I love you! :)


SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

Mula2, aku nak mintak maaf. bahasa aku agak kasar sikit utk post kali ni. Sebabnya, aku bengang. Aku wat review ni dengan cara aku sendiri. Kalau ko tak paham, ko punya pasal. Ko tak rugi sesen pun klau ko mengundurkan diri dari blog nih. tapi, klau u olls tinggalkan panggung sekerat jalan, u olls rugi. Mahal beb tiket dia ;)

Kitorg pergi tengok Lagenda Budak Setan (LBS) kat TGV Wangsa Walk. Movie start pukul 9.20 PM, ktorg smpai je mmg ngam2 movie start. Fuh =.=' (FYI, tiket LBS ni aku beli sehari sblmnya. Semangat, kan? )

Sebelum masuk panggung, aku nih mmg mengharapkan sesuatu yg menakjubkan akan berlaku. Sebab, aku jarang membazirkan duit mama ngn ayah dengan tengok cerita melayu yang entah apa-apa. Aku lebih rela download je movie melayu dari bayar RM13 utk tengok adegan yg buatkan aku geli sorg2 kat kerusi panggung tuh. *Ape? Korg nak panggil aku pengkhianat org Melayu? Cakapla. aku tak heran. Yg producer ngn pengarah khianat kepercayaan penonton spe suruh? Korg nak cakap aku lingkupkan business org Melayu? huh. cakapla. aku tak dengar. Sebabnya, producer filem sendiri yg menghampehkan karya filem Melayu. Betul tak? *

Haaa. kan aku dah merepek! Aku nak bg komen sikit pasal cerita ni..

Masuk panggung, ktorg cari seat dgn gagahnya sbb, dengan harapan dapat tengok cerita Melayu yg membuatkan ktorg terkenang2. Tapi, dari start smpai la habis, ade je benda yg tak kena. Ok. mari aku komen sikit:

1) Ade ke org minum air coke dengan lemah gemalai and tanpa disedari dia tercekik cicak? Cicak tu besar dek non oi. Tak ke cicak tu memerlukan daya yg besar utk meloloskan diri dari ruang hirup air tin tu? dah tu, xkan la cik adik yg minum air coke tu tak pelik, tgk ape benda yg tergetik-getik nak keluar dari tin? Kalau ye pun nak letak cicak, letak la dalam gelas ke, ape ke. Huh.

2) bahasa dialog yg digunakan sgtla ke 'novel' an. "Jangan bersedih"<--- kau ingt aku tgh baca novel ke? Agak geleman la aku disitu. Ok fine. KOrg ckp diorg tu memartabatkan bahasa Melayu? Ok ok ok. aku surrender. korg menang. tapi bleh plak ckp "mesti kasyah frust kan?" <---- knp tak guna 'kecewa' je? =.='

3) Ade ke fakulti yg bg dana kat student yg bermasalah? Ok. takpe peluang kedua, kan? Go on. (serius. aku takde masalah dgn isu nih)

4) Teknik flashback sgt pening kepala. Ntah dari mana dtg ribut taufan, tiba2 ade scene "ayu nak wajah baru". Aku konfius tau x? Aku ingtkan yg flashback tu mmg betul2 berlaku setahun selepas kemalangan tu. Sebabnya, aku dok pening fikir "Sape plak Amelia ni?"(aku faham la ko nk wat flashback, tp tak kena tmpt la. Pening aku seketika. nasib baik ade mama kat sebelah. tlg terjemahkan sikit2 scene dlm cerita tu. Aku rasa satu panggung berterima kasih la kat mama sbb tlg jelaskan.)

5) aku tak paham sebab ape mak ayu tu baik lagi ngn si Azmi tuh. dah terang2 ank dia bercerai ngn Azmi lepas Azmi terajang dia and dia excident sbb lari dari Azmi. *tahniah la kat Que Haidar sbb berjaya lakonkan watak si panas baran dgn baik. No wonder la Shahir terkejut masa Que baling botol dalam Akademi Fantasia ari tuh*

6) haaa. aku suka ending dia. Sbb, sad ending story. (dah lama aku cari cerita filem Melayu yg sad ending story.) lalalalalala. Ayu meninggal tanpa dapat ingat semula kenangan manis antara dia dengan Kasyah. Tapi dia dpt kenangan yg baru dan sama, cuma dgn wajah berbeza. (aku rasa yg kenangan lama lebih best sbb original. bukan dibuat-buat) Pastu, dia meninggal lepas lahirkan anak Kasyah. *korg tak rasa tragis ke? hehehe. I Like...*

Haaa. satu lagi. aku nak tnye, kepada penonton2 yg masuk 50 minit selepas wayang start, korg paham ke jalan cerita? aku rasa korg bleh agak, kan? Alaa. biasala. cerita klise. =) *sayang duit mama RM52*

LBS ngn Prince Of Persia, best lagi Prince Of Persia ;P *malas nak crite psl prince of persia sbb PoP memuaskan hati*

*Tengok. aku dah lupa ape lagi nak tulis. membebel panjang jela2 punya pasal. grrr*

P/S: Ko ingat ko diva ke sampai ko nak pegi perasaan tahap dewa tu?

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

Kau maki macam mana pun, kau buat ape2 group yg kutuk dia ke, kau fitnah dia macam2 pun, dia tetap dah menang. Dah rezeki dia, macam mana kau nk halang, kan? Korg kena berpegang kat prinsip ni:


"Kalau sesuatu itu milik/rezeki kita, kita tetap akan memilikinya walau apa pun yg berlaku. dan, kalau sesuatu itu mmg bukan milik/rezeki kita, kita tetap tidak akan memilikinya walau ape pun yg kita buat.."


Bila aku berpegang pada prinsip ni la aku boleh bertenang dan redha dgn takdir atau rezeki aku. So, korg tak payah la nak kutuk2 dia, nak maki2 dia, nak fitnah dia macam2. dah itu rezeki dia, terima je la. Lagi satu, perkara tu dah berlalu. takkan korg nak suruh Astro buat balik Konsert AF and umumkan Adira jadi pemenang baru korg nak puas hati?

Korg tau tak ape yg terlintas kat kepala brain aku ni bila baca komen korg kat blog org, kat youtube and kat group anti shahir kat facebook tu?

"kelakar la diorg nih. diorg ni cakap mmg tak pakai otak. jelas dan nyata yg majoriti masyarakat Melayu kat Malaysia ni masih berfikiran kelas ke-3 dan macam rupa org langsung takde pelajaran."

Kalah nenek aku cara korg berfikir tau tak? Kalau nenek aku yg ckp mcm ape yg korg ckp tu, aku faham la sbbnya dah terang2 yang nenek aku tak penah pegi sekolah. terang2 mentaliti time kena jajah dgn jepun dulu.

satu lagi, korg tak payah la nak kecoh2 dia ade diploma ke, buat asasi ke. Mesti ade something wrong yang menyebabkan berlakunya kekeliruan tu. Ok. Kalau dia kena tendang dari UIA pun, ade korg kisah klau dia bukan dinobatkan sebagai Juara AF. Bill gates tu, korg ingt dia ade PhD ke? tapi dia kaya jugak,kan? Ade korg pertikaikan kenapa dia jadi kaya sedangkan dia pun tak habis belajar.

habis sume citer yg dah jadi sejarah korg ungkit. Kalau iye pun dia tak pegi kelas, dia punya pasal la. satu lagi, korg ade bukti ke nk ckp yg dia suruh org lain sign attendance dia? Pensyarah dia tak buat ape2 statement pun. UIA tak nafikan pun yg dia pernah jadi student UIA. yg korg pandai2 nak jadi CSI tu knp? baik korg cari org yg signkan attendance dia tu supaya jadi saksi. baru syok sikit cerita korg tu. =.='

tu pun nasib baik Shahir tu xde gf kat Perak sana. Kalau tak... (~.~)
*tak tau la klau dia mmg ada gf sebelum masuk AF, tapi gf dia tak kecoh2 nak pegi stadium tgk Konsert Akhir.*

Isunya sekarang, korg dengki bila tgk org melayu sendiri popular sekelip mata mcam tu sbb korg pown nak popular tp org tak heran kat korg kan? kan? kan?

Apepun, aku harap satu hari nanti shahir akn sambung balik study dia supaya tutup sikit mulut org melayu yg dengki kan dia tu ;) dan, aku harap jugak yg shahir tak jadi macam penyanyi favourite dia tu, Mawi. jangan ulang kesilapan yg sama macam Mawi. Semua org buat silap, tp jgn ulang sejarah tu. Ambil iktibar. All the best, Ahmad Shahir Zawawi!

Aku sebenarnya tak mo tulis lebih2 psl shahir tu kat blog nih sbb aku risau gak jadi macam kes mse aku minat cikgu anwar dulu. peminat dia lak lebih2 maki aku. hampeh btol! =.=' tapi, aku tulis gak psl shahir ni sbb hati aku membara bila baca komen2 manusia yg tak ber brain tu.

P/S: Apa motif miss ana bgtau aku yg dia nak bawak Zali dtg kalau zali tak OD? Semua tu dah jadi sejarah, miss =)

P/S 2: Muka maulana ada iras2 muka Zali la.. Kan??? =D





Shahir & Maulana =)

SilaLIKE.IniPAKSAAN..hehe..

Love Notes...

Followers

Blogmates

Search This Blog

My lover

Visitors since Nov '08

free hit counter

Foot Print.. ;)

Percaya Padaku =)


Wrong-gang